Bel ons: 0172 - 764 777

Mens en Klimaat !

Mens en Klimaat !

Geschreven op: maandag 01 maart 2021

Het is je misschien ook opgevallen, maar ieder seizoen heeft bepaalde vaker voorkomende ziekten en ongemakken. Reclamebureaus houden er al rekening mee. Eind november zijn er reclamespotjes voor middelen die keelklachten kunnen verlichten. In april verschijnen er antihooikoorts producten in de media. De traditionele Chinese geneeskunde hecht bijzondere waarde aan het onderzoek naar de invloeden van het klimaat en de samenhang daarvan met de verschillende ziekten. Hieronder een paar zinnen uit oude Chinese teksten.

“In het voorjaar en in de zomer is Yin zwak en domineert het Yang”.

“In de winter is Yin sterker dan Yang”.

” De lente is het jaargetijde van de opstijgende levenskracht, van de vrijgevigheid van de natuur en van herstel. In deze tijd kan de lever schade lijden, wanneer de mens zich niet aanpast aan de orde van de natuur”.

“De zomer is de tijd van de verbinding tussen hemelse en aardse energieën. Voor dit jaargetijde zijn hartziekten en wisselkoorts (bijvoorbeeld: malaria) kenmerkend”.

“In de herfst komen de energieën en van de hemel en aarde met elkaar in evenwicht. “    Dit jaargetijde kan schadelijk zijn voor de longen”.

“De winter ten slotte, is de rusttijd voor de natuur. In de winter doen zich dikwijls nierziekten voor”.

Bovendien zijn wisselingen in temperatuur, luchtdruk, het vochtigheidsgehalte en straling zijn van invloed op de gezondheidstoestand van mensen, die gevoelig zijn voor het weer. Het is wetenschappelijk vastgesteld, dat zenuwpijnen, onevenwichtigheid, verhoogde bloeddruk, beroerten en reumatische pijnen vaker voorkomen bij mensen, die gevoelig reageren op het plotseling invallen van koude. Verder is bekend, dat bij een snelle temperatuurstijging het aantal gevallen van influenza (griep) oploopt. Koude wind kan kramptoestanden veroorzaken, warme wind heeft daarentegen een verslappende werking.

Acupunctuur en de Elementen

Acupunctuur maakt gebruikt van steriele metalen naalden. Om de harmonie te herstellen, het in evenwicht brengen van een verstoorde balans, uitgelokt door die klimaatinvloeden, steekt men deze metalen naalden in één of meer liDeze blijven een poosje zitten. Eenmalige of herhaalde behandeling bewerkstelligt dan de harmonie en daarmee herstel van gezondheid.

Kruiden

Behandelingen worden ondersteund met het geven van kruidencombinaties. Het menselijk lichaam wordt gezien als een miniatuur van de kosmos met al zijn natuurlijke basiskrachten. De Chinese kruidengeneeskunde gaat er van uit dat planten of plantenproducten beter en veiliger zijn dan synthetische geneesmiddelen, omdat ze “natuurlijker”zijn.Bij Het Element schrijven we ook homeopathische middelen voor.  

Verdedigingsenergie of “afweer Qi”

We worden ziek als de kracht van de ziekteverwekker of klimaatinvloed  groter is dan onze ”verdedigings  Qi”. Hoe sneller we ons lichaam kunnen ondersteunen met het versterken van de “verdedigings Qi”, des te sneller zullen we genezen van deze infectie of invloed.

Met acupunctuur kunnen we de verdediging van het lichaam mobiliseren.  Acupunctuur zet het lichaam aan, om de ziekteverwekker te verdrijven, door het versterken van het immuunsysteem. Het lichaam hervindt dan de kracht om de symptomen in geval van verkoudheid of griep te verlichten. Bij het zetten van de naalden begint het herstelproces vrijwel direct.  Heel veel ziekteprocessen hebben een bijzondere samenhang met klimaatinvloeden.  Denk aan reumatische klachten (koude en vocht), astmatische problemen bij bijvoorbeeld mist.

Een voorbeeld

Jannie B 58 jaar, journaliste,  kwam vorig jaar bij ons, omdat zij last had van toenemende pijn in al haar gewrichten. Het was haar opgevallen dat zij meer last kreeg als de buitentemperatuur rond een graad of 7 Celsius was. Zij staat regelmatig buiten voor haar werk en moet dan schrijven met pen en papier. Dat wordt steeds moeilijker naarmate het kouder en vochtiger is. Het schrijven op de computer of laptop is geen probleem. Door 2 maal per week  te behandelen met naaldjes volgens de Chinese principes van het zogenaamde “Bi-syndroom” , werd de gevoeligheid voor de combinatie koude en vocht minder. Een recept van Chinese kruiden met al basis kaneel (Cinnamon) en een homeopathisch complexmiddel op basis van Rhus toxicodendron, deed in een aantal weken de klachten volledig verdwijnen.