Bel ons: 0172 - 764 777

Chronisch Vermoeidheids Syndroom /ME

CVS / ME

Het Chronisch Vermoeidheids Syndroom of ME (myalgische encephalomyelitis of encephalopathie) wordt als zodanig gedefinieerd als de vermoeidheid, die langer dan 6 maanden aanhoudt en niet aan bepaalde ziekten zoals kanker of schildklierproblemen toegeschreven kan worden. Daarbij verbeteren de klachten niet door rust en zijn ook niet het gevolg van inspanning. Dikwijls ziet men immuniteits-, concentratie- en geheugenproblemen, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, duizeligheid en allerlei vage klachten. De therapie die wij toepassen is gebaseerd op het onderzoek dat ME/CVS een combinatie van oorzaken heeft, die de hypothalamus overbelast. Er zijn verschillende stressfactoren (oorzaken) zoals: fysieke, allergische, emotionele en infectieuze die leiden tot een overbelasting van het sympathische zenuwstelsel. Verder onderzoek heeft aanwijzingen gegeven dat overbelasting van dit zenuwsysteem veroorzaakt wordt door een opbouw van afvalstoffen in de vloeistof rond de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Sommige van deze stoffen veroorzaken ontstekingsreacties in de hersenen en in de spinale vloeistof. Deze complexen gaan dan door de perforaties in de Cririforme plaat, het zeefbeen, (onderdeel van Os Ethmoidale), net boven de nasale sinussen naar de lymfevaten, die naar het gezicht en nek lopen. Deze toxische stoffen dienen normaliter langs het centrale zenuwstelsel en via die lymfevaten af te vloeien, langs de wervelkolom. Bij CVS/ME patiënten zijn deze normale drainagepunten verstopt. Deze overbelasting heeft tot gevolg dat de lymfeafvoer verstoord raakt, waardoor giftige stoffen zich uiteindelijk ophopen in het hele lichaam. De therapie is ontwikkeld om de diagnose ME/CVS vast te kunnen stellen door middel van bepaalde lichamelijke kenmerken bij patiënten. Om de verstoring te behandelen wordt gebruik gemaakt van manieren om de afvoer van giftige stoffen die zich met name in het lymfestelsel hebben opgehoopt te verwijderen. Deze giftige stoffen hebben een vergaand negatief effect op het lichaam. Door de afvoer te stimuleren is er een vermindering van giftige stoffen en kan er langzaam herstel plaats vinden. Dit wordt onder meer gedaan door drainage technieken en ooracupunctuur. Deze manier van acupunctuur doorbreekt reflexbogen en wordt ter ondersteuning gebruikt om het natuurlijke afvoersysteem, de lymfe, naar de grote bloedvaten in de borstholte te stimuleren. Ook kunnen er soms homeopathische middelen, kruiden en/of voedingsupplementen voorgeschreven worden. Verder krijgen de patiënten oefeningen, gedragsregels en voedingsadviezen mee naar huis.

Fibromyalgie is een relatief veel voorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom, gekarakteriseerd door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan koude. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en hoofdpijn. Er is een duidelijke relatie tussen psychische stress en het ontstaan van de klachten.
Fibromyalgie is een andere diagnose dan Myalgische Encephalomyelitis of Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Een combinatie van Fibromyalgie en ME/CVS komt regelmatig voor.